trei coregrafii în premieră absolută încheie stagiunea la teatrul de balet sibiu. spectacolul se ține în piața mare!

“Concert en bleu”, spectacol de balet clasic, “Impetus”, spectacol de balet neoclasic şi “Nota, vă rog !” o montare coregrafică savuroasă de dans contemporan sunt cele trei coregrafii prezentate anul acesta în premieră absolută în cadrul spectacolului “Geneza”, spectacol ce va închide stagiunea 2013 – 2014 a Teatrului de Balet Sibiu.

Spectacolul va avea loc miercuri, 9 iulie 2014, de la ora 21 :00, în Piaţa Mare Sibiu, accesul publicului la eveniment fiind gratuit.

Spectacolul “Geneza”, aflat anul acesta la prima ediţie, îşi propune să aducă pe scenă producţii coregrafice realizate special pentru Teatrul de Balet Sibiu şi prezentate publicului sibian în premieră absolută şi totodată să promoveze tineri artişti aflaţi la începutul carierei coregrafice. Ediţia din acest an a spectacolului “Geneza” îi aduce în faţa publicului pe doi dintre balerinii Teatrului de Balet Sibiu, de această dată în postura de coregrafi : Aleisha Gardner din Noua Zeelandă şi Russell Hewey din Statele Unite ale Americii.

“Spectacolul Geneza şi acum la prima ediţie, şi în ediţiile viitoare, va aduce mereu pe scenă producţii coregrafice de balet clasic sau balet contemporan, în premieră absolută, create special pentru Teatrul de Balet Sibiu şi publicul sibian. Spectacolul va fi totodată scena de lansare a tinerei generaţii de coregrafi. Credem că tinerii artişti au nevoie de şanse de afirmare şi suntem bucuroşi să putem susţine creaţia coregrafică tânără. Sper ca acest spectacol care încheie stagiunea 2013 – 2014 să aducă din toamnă, la Teatrul de Balet Sibiu noi şi noi iubitori ai dansului.” Ovidiu Dragoman, Director Teatrul de Balet Sibiu

Aleisha Gardner, la a doua experienţă coregrafică pe scena baletului sibian

Aleisha Gardner s-a născut în Auckland, Noua Zeelandă, în anul 1987 şi încurajată de mama sa, fostă balerină, a început cursurile de balet încă de la vârsta de patru ani. La vârsta de 16 ani s-a mutat la Melbourne, Australia pentru a se alătura Şcolii Naţionale de Balet Australia. În 2004 a câştigat titlul “Balerina anului” în Noua Zeelandă. După ce a absolvit, obţinând “Diploma avansată în Arte” (dans clasic), a interpretat numeroase roluri în spectacole de balet precum “Frumoasa din pădurea adormită”, “Corsarul”, “Giselle”, “Cenuşăreasa”, “Spărgătorul de nuci”. Din anul 2008 s-a mutat în România, la Sibiu, unde activează ca balerină a Teatrului de Balet Sibiu. Prima coregrafie realizată pentru baletul sibian a fost cea pentru spectacolul de dans contemporan “Anotimpurile”, spectacol ce a avut premiera în februarie 2013. Pentru “Geneza”, Aleisha Gardner a realizat coregrafia spectacolului de balet neoclasic “Impetus” şi a lucrat alături de Russell Hewey pentru coregrafia spectacolului de dans contemporan “Nota, vă rog !”.

“Este a doua oară când Teatrul de Balet Sibiu îmi oferă şansa de a realiza un spectacol în premieră absolută pentru publicul sibian. Mă bucur nespus că am şansa dezvoltării mele artistice pe scena baletului sibian şi în calitate de coregraf şi nu doar ca balerină. După premiera din 2013 a spectacolului “Anotimpurile” şi toate reacţiile atât de bune pe care le-am primit de la public, recunosc că am sperat că voi avea şansa realizării unei noi coregrafii pentru baletul şi publicul sibian. Despre cele două montări coregrafice pentru care am lucrat, “Impetus” şi “Nota, vă rog !” am convingerea că vor plăcea publicului pentru că sunt două spectacole în care am pus toată inspiraţia şi energia acumulată în aceşti ani de când lucrez şi locuiesc în acest minunat oraş.” Aleisha Gardner, coregraf şi balerină a Teatrului de Balet Sibiu

Russell Hewey a găsit la Sibiu o a doua casă

Originar din Maine, Statele Unite ale Americii, Russell Hewey a absolvit Şcoala de Balet Portland şi a activat ca balerin, până în 2010 când a venit şi a rămas la Sibiu, în numeroase companii de balet din SUA : “Portland Ballet”, “Ballet New England”, “Konservatoriet Dance Ensemble”, “Ajkun Ballet Theatre” şi “Jose Mateo Ballet Theatre”. A venit în România, la Sibiu în anul 2010 şi încă de atunci a rămas balerin al baletului sibian, unde a interpretat roluri în spectacole clasice precum “Spărgătorul de nuci”, “Romeo şi Julieta”, “Corsarul”, “Frumoasa din pădurea adormită”, dar şi în producţii neoclasice precum “Trilogie Ionesco” în coregrafia Monicăi Fotescu Uţă sau “Mandarinul Miraculos” în coregrafia lui Oleg Danovski Jr. Pentru spectacolul “Geneza” a realizat o coregrafie de balet clasic “Concert en bleu” şi alături de colega de scenă Aleisha Gardner a lucrat pentru coregrafia spectacolului “Nota, vă rog !”, un spectacol de dans contemporan savuros, plin de umor şi bună dispoziţie.

“Mi-a plăcut Sibiul din primul moment în care am ajuns aici şi cu fiecare an care a trecut am început mai mult şi mai mult să iubesc acest oraş. Nu ştiam despre România aproape nimic atunci când am venit aici, ştiam doar că voi lucra într-un oraş fostă Capitală Culturală Europeană. Sibiul pentru mine este un oraş care inspiră, care îndeamnă la creaţie, fie că vorbim de dans sau alte domenii ale artei. Sunt fericit că am şansa să prezint publicului din Sibiu un spectacol creat pentru Sibiu şi sper ca munca mea şi a colegei mele să fie apreciată şi acum, la fel ca de fiecare dată când publicul ne-a întâlnit şi în postura de balerini.” Russell Hewey, coregraf şi balerin al Teatrului de Balet Sibiu

1500 de locuri pe scaune

Pentru spectacolul “Geneza” vor fi aduse în Piaţa Mare 1500 de scaune, pentru publicul prezent la eveniment. Spectacolul va avea o durată de o oră şi douăzeci de minute, accesul publicului fiind gratuit.

 

Ultima oră

Comentariul meu