groapa de gunoi de la remetea din dealul dăii a fost închisă oficial

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au participat miercuri și joi la recepțiile lucrărilor privind închiderea depozitului neconform de la Remetea (Dealul Dăii) și cele pentru noua stație de sortare consturită lângă Șura Mică.

Cele două lucrări fac parte din proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Sibiu” a cărui valoare este de 80,3 milioane lei fără TVA.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar contribuţia financiară a Consiliului Judeţean Sibiu la acest proiect este de 10,7 milioane lei. Uniunea Europeană şi bugetul de stat al României contribuie cu 69,6 milioane lei.

Este o reușită acest proiect care, chiar dacă mulți nu realizează încă importanța lui, ne va aduce numai beneficii. Și mă gândesc doar la eliminarea riscurilor de poluare pe care le produceau zi de zi vechile gropi de gunoi. Este și cazul ultimei dintre ele, cea de la Remetea, care polua jumătate din Sibiu cu fumul rezultat în urma arderii deșeurilor. Acum este un loc care aproape seamănă cu un parc”, declară Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Prin acest proiect au fost închise 5 depozite neconforme la Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea (Sibiu, Dealul Dăii) și Tălmaciu. În același timp sunt aproape de recepție lucrările la două staţii de compostare la Şura Mică şi Târnava şi a unei staţii de sortare la Şura Mică, acesta din urmă recepționată fără obiecții în cursul zilei de ieri. La acestea se adaugă achiziționare de pubele pentru întregul județ.

Istoricul gropii de gunoi din Dealul Dăii, denumită și Remetea, arată că depunerea deşeurilor în această locaţie a început în 1983 şi s-a finalizat în 2004, timp în care s-au depozitat aproape un sfert de milion de metri cubi. Pe lângă lucrările realizate conform normelor europene, cea mai spectaculoasă și vizibilă este reducerea suprafeței la 41 la suta din ceea ce a fost în 2004, de la 119.700 mp la 49.700 mp, acoperiți cu pământ și gazon.

Lucrarile au durat 12 luni și au o valoare de aproape 11 milioane de lei, fiind și cea mai scumpă închidere din cele 5, din cauza volumului impresionant de deșeuri depozitate.

În staţia de Sortare Şura Mică, care a costat 11,5 milioane de lei, se vor sorta aproximativ 20 de mii de tone de deşeuri colectate separat (materiale plastice, hârtie, carton, metale). Se estimează că stația va prelucra anual 9 mii de tone de carton și hârtie și 11 mii de tone de metale și materiale plastice.

 

Ultima oră

Comentariul meu