Festivalul contemporan ce atrage anual, la Sibiu, peste 150 de artiști din întreaga lume, reuniți sub sigla ”ICon Arts”, se împrospătează lansând seria edițiilor ”Celebrates!”.
Cu fiecare nouă ediție, organizatorii ”ICon Arts Celebrates!” își propun să aducă în prim-plan o personalitate culturală apreciată a momentului, în jurul căreia să configureze întregul program al Festivalului.
Figura centrală a ediției de anul acesta, cu numărul XII, este un artist sibian: pianistul, compozitorul și profesorul de jazz Mircea Tiberian. La 40 de ani de carieră muzicală, el va putea fi aplaudat pe scena sălii ”Thalia” a Filarmonicii de Stat din Sibiu, în seara de 1 august, într-un main-event prezentat de Florian Lungu. Alături de sărbătorit, își vor da concursul doi buni prieteni și vechi colaboratori ai artistului, nume cu rezonanță ale jazz-ului american – bateristul John Betsch și bassistul Chris Dahlgren, precum și o serie de invitați surpriză.
Bilete scoase la vânzare
De altfel, aproape întregul program al Festivalului ”ICon Arts Celebrates!” va avea loc în sala ”Thalia” și cuprinde o selecție variată de evenimente, de la concerte clasice și contemporane, până la cor, fanfară și impro-show-uri ce se vor desfășura în perioada 24 iulie – 1 august. Costul biletelor variază între 10 și 15 lei, iar, pentru cei care doresc să se bucure de tot pachetul, sunt disponibile și abonamente, la prețul de 50 de lei. Biletele și abonamentele se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, ca și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.
Academia de vară “ICon Arts”
Ca și până acum, în paralel cu Festivalul, se derulează și cursurile Academiei de vară ”ICon Arts”, unde vor participa artiști și studenți din Europa, Orientul Mijlociu, China, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii, iar programul ”Compozitor în rezidență”, ajuns la cea de a doua ediție, continuă cu trei tineri creatori din China, SUA și Marea Britanie, selectați prin concurs pentru a lucra, timp de 1 săptămână, în atelierul Ansamblului ”ICon Arts”, dirijat de Gabriel Bebeșelea. Piesele finalizate aici vor putea fi ascultate, în primă audiție, în concertul din Festival, în data de 30 iulie.
12 ediții de Festival
Festivalul și Academia ”ICon Arts” formează proiectul organizat, de 12 ediții, de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, fiind primul eveniment independent de amploare, dedicat artelor contemporane, de la noi.
De-a lungul timpului, în lista de participanți au figurat personalități de la instituții prestigioase, cum ar fi UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, UNATC – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, CNDB – Centrul Național al Dansului – Bucureși, dar și Royal College of Music și Royal Academy of Music din Londra, Conservatorul din Birmingham, Filarmonica din Madrid, Conservatorul din Beijing, Theatre National de la Criée, Boston University etc.
Din 2013, Academia ”ICon Arts” s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzuidte, în luna august, de Academia di Romania, în Roma.
”Proiectul ICon Arts este un loc unde artiști din toată lumea lucrează împreună și se prezintă publicului într-o atmosferă relaxată, dar cu ținută impecabilă. Aici s-au întâlnit orchestre, coregrafi și actori, fotografi, compozitori și soliști excepționali care fac spectacole cu casa închisă în orice colț al lumii. Tot de aici au pornit generații noi de interpreți, ansambluri sau chiar manageri care vor duce mai departe experiențe și povești ale unor îndrumători memorabili. Străini sau ”de-ai casei”, turiști sau spectatori fideli, anul acesta le-am pregătit tuturor câte o frântură de program în care să se regăsească și de care să se bucure – pentru că asta ne-am dorit, în fond, când am lansat conceptul ”ICon Arts Celebrates!”, declară Sebastian Gheorghiu, director de proiect și manager al Agenției Exces Music.