Numai putin de 25 de persoane care au fost condamnate in anul 2012 la pedepse cu inchisoarea, au fost achitate de un tribunal din Turcia. Acestea erau acuzate ca ar fi incercat sa inlature de la putere guvernul turc de atunci.

Un tribunal turc a achitat marţi 25 de persoane rejudecate după ce au fost condamnate în 2012 la pedepse grele de închisoare pentru că au încercat să înlăture de la putere Guvernul islamisto-conservator, a anunţat agenţia de presă Dogan.

Curtea de Casatie din Istanbul a motivat acest verdict prin absenta unor dovezi concrete impotriva celor 25 de acuzati si a anuntat ca intentioneaza sa reexamineze dosarele altor 63 de persoane condamnate in acelasi caz.

Noul proces in dosarul “Balyoz” a fost deschis dupa ce justitia turca a anulat, in octombrie, condamnarile pentru 88 de persoane, intre care numerosi ofiteri superiori.

Acest prim verdict intervine la mai putin de o saptamana dupa pronuntarea unei decizii a Curtii Constitutionale din Turcia, cea mai inalta autoritate judiciara a tarii, potrivit careia procesul in dosarul “Balyoz”, la finalul caruia peste 300 de militari si civili au fost condamnati la pedepse cuprinse intre 12 si 20 de ani de inchisoare, este inechitabil.

In urma acestei decizii, acesti militari au fost repusi in libertate.

In 2012, procesul lor a generat numeroase critici, care au pus in discutie independenta justitiei turce.

Erdogan s-a felicitat la acea vreme in legatura cu aceste sentinte, care corespundeau dorintei sale de a priva armata turca de influenta politica.

Dosarul “Balyoz” este cel mai rasunator dintre scandalurile de complot vizand Guvernul islamo-conservator, care s-au multiplicat din 2007, pentru ca acesta implica cele mai inalte sfere ale armatei intr-o conspiratie care ar fi fost pusa la cale din 2003, la un an dupa instalarea la putere a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu