editorial perlele elevilor, dincolo de râsete: „n-ar trebui să arătăm cu degetul acuzator înspre elevi, ci înspre profesori şi părinţi”

E vremea examenelor de tot felul şi în perioada aceasta înfloresc în presă perlele elevilor. Le citim, râdem, ne simţim bine că noi suntem deştepţi şi deplângem stadiul deplorabil în care au ajuns tinerele generaţii, scrie Cezar Paul-Bădescu pe blogul său.

… expresia „întunecatul Olimp“ a lui Labiş l-a făcut pe un elev să parcurgă drumul invers, de la poezie la prozaicul cotidian: „Poetul ne vorbeşte de staţiunea Olimp, unde se ducea cu prietenii, să bea şi să cucerească femei, cum facem şi noi azi în cluburi“. În fond, elevul are dreptate: lui Labiş chiar îi plăcea la nebunie să bea şi, dacă mai pica şi vreo cucerire, nu se supăra. Cât despre club, acesta se pare că a devenit noul sălaş al zeilor societăţii în care trăim.

Ei bine, râdem, glumim, ne simţim bine, cum spuneam, dar nu e râsul nostru. De fapt, n-ar trebui să arătăm cu degetul acuzator înspre elevi, ci înspre profesori, înspre cei responsabili de procesul educativ şi, nu în ultimul rând, înspre părinţi. Adică înspre cei care – în cazul de faţă – cred că dacă pompează bani cu duiumul în copilul lor, asta îi va scuti să se ocupe cu adevărat de el.

Veţi spune că tinerii ăştia vor pleca din România, că părinţii le vor plăti şi facultăţile în străinătate, aşa că nu ar trebui să ne doară prea mult soarta lor. Mă tem că, de plecat, pleacă cei buni, iar loazele rămân pe-aici. Altfel, cine-ar mai popula cluburile de fiţe, cine-ar mai fi în fruntea ţării ăsteia?

Citeşte articolul complet AICI

Citeste mai mult: adev.ro/n7of03

Tags: bac 2014, Cezar Paul-Badescu, generatii, nova, NovaTv, Perlele >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu