Felipe de Bourbon a fost incoronat rege al Spaniei la varsta de 46 de ani, luandu-i locul tatalui sau, Juan Carlos. Noul conducator al peninsulei Iberice este vazut ca fiind modest si discret.

Prin studii in strainatate si formare militara, “obiectivul sau, singurul sau obiectiv, este sa serveasca Spania. I s-a inoculat, in forul interior, ca trebuie sa fie primul servitor”, declara la un moment dat mama sa, regina Sofia.

Misiunea sa este sa asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odata cu urcarea pe tron, in 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de catre dictatorul Francisco Franco ca succesorul sau.

Marea sa provocare este sa convinga, intr-o tara in care sustinerea populara a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, dupa o serie de scandaluri, care l-au ocolit.

Serios dar zambitor, mai rezervat ca tatal sau, printul mostenitor a avut mult timp de suferit de pe urma compararii cu Juan Carlos, multi spanioli prezentandu-se mai degraba “juan-carlisti” decat monarhisti.

Insa problemele cu sanatatea repetate ale lui Juan Carlos, vanatoarea de elefanti in Botswana, in aprilie 2012, foarte controversata intr-o Spanie afectata de criza, si ancheta pentru coruptie care o vizeaza pe fiica sa cea mica, Cristina, si pe sotul ei, Iñaki Urdangarin, au afectat popularitatea regelui.

Concomitent, cota de popularitate a printului a crescut.

“Un anumit echilibru intre cei doi este pe cale sa se creeze”, sublinia la inceputul lui 2013 Antonio Torres del Moral, un profesor de drept constitutional.

Brunet si cu ochii albastri, inalt de 1,98 metri, elegantul Felipe si-a cultivat o imagine de apropiere si modernitate. El a fost ajutat in acest sens de casatoria, in 2004, cu Letizia Ortiz, o femeie din popor, jurnalista si divortata, o premiera in istoria monarhiei spaniole.

Din uniunea lor s-au nascut doua fetite bolde, Leonor, in octombrie 2005, si Sofia, in aprilie 2007.

Familia a trait pana >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu