final de an pentru programul youthbank sibiu. ei sunt marii câștigători!

A doua ediție a programului YouthBank la Sibiu se încheie cu rezultate ce pot fi rezumate pe scurt astfel: 8 proiecte ale liceenilor sibieni finanțate cu sume de pana la 2.000 lei, care au fost selectate din 13 inițiative propuse de 64 de liceeni din colegiile și liceele sibiene, 12.000 lei acordați drept finanțare, 37 de elevi implicați direct în implementarea proiectelor ca și membri ai echipelor de proiect.

 

Pentru a le mulțumi celor care au sprijinit programul pe parcursul acestui an, elevii din echipa YouthBank Sibiu au organizat un eveniment public la care au luat parte: partenerii programului, sponsorii, echipele proiectelor finanțate, susținători, cadre didactice, reprezentanți ai ONG-urilor și prieteni. Programul YouthBank este implementat în Sibiu de către Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu centrul de limbi străine ProLanguage, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale.

 

Pe 18 iunie, la Mojo by Our Coffeeshop, începând cu ora 18:00, cei 14 membri ai echipei YouthBank au prezentat povestea celei de-a doua ediții a programului la Sibiu. Alături de ei, membrii celor 8 echipe care au primit finanțare din fondul YouthBank au prezentat participanților proiectele pe care le-au realizat și care au vizat domenii diverse: cultură, timp liber, educație sau voluntariat. Munca depusă de echipa YouthBank pentru a strânge fondul necesar pentru acordarea finanțărilor și de liceenii care au luat parte la proiectele finanțate a fost una intensă, dar experiența dobândită și rezultatele obținute sunt impresionante.

 

Proiectele realizate cu finanțare YouthBank anul acesta sunt: Festivalul Luminii – festival de promovare a cercetășiei organizat de cercetașii din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României – Centrul Local “Cetatea Roșie” (Brukenthal) Sibiu, SMARTGoga Junior – sesiuni de educație non-formală pentru elevii din clasele a VII-a si a VIII-a, susținute de elevii de la Colegiul National “Octavian Goga” din Sibiu, The Cacophony Club – festival de teatru, muzică și poezie organizat de echipa The Frontstabbers, Olimpiada tinerilor – concurs de cultură generală, treasure-hunt și workshop de dezvoltare personală, realizat de echipa Sibiu Evolution, Barcienii în direct – amplasarea unei stații radio în cadrul Colegiului Agricol “D.P. Barcianu” din Sibiu, Rutina Cromatică – film despre adolescență și artă, realizat de echipa de liceeni Teenheads, Toate hamacele sus – relaxare în hamace și workshop de bijuterii handmade, proiect realizat în Parcul Sub Arini de echipa The Swingers și concursul de dezbateri academice pentru liceeni, Hear Me Out, organizat de elevii din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, în parteneriat cu Interact Sibiu.

 

Voiam să punem pe picioare un festival care se baza, în mare parte, pe invitaţi: cenaclul sibian Zona nouă, două actriţe ale Teatrului Naţional “Radu Stanca”, Cristina Ragos şi Codruţa Vasiu, un actor masterand, Claudiu Fălămaş, doi poeţi bucureşteni, Claudiu Komartin şi Răzvan Ţupa şi două trupe locale, For Jacks şi Lipicioşii. A fost extrem de greu să punem la punct detaliile cu fiecare dintre ei, să găsim spaţii de joc, să asigurăm toate condiţiile pentru ca totul să se petreacă aşa cum ar trebui. După ore întregi de muncă asiduă, de zeci de telefoane şi mail-uri date, a sosit ziua în care începea totul şi, din nou, spre surprinderea noastră, festivalul a fost un succes: am avut public numeros, care s-a distrat şi s-a implicat în atelierele de actorie, poezie şi au participat la concerte şi la recitalurile date. Am găsit printre spectatori prieteni cărora nu le venea să creadă faptul că şase eleve au fost în stare să pună pe picioare o astfel de desfăşurare de forţe, fără voluntari. Şi, până la urmă, am reuşit să facem exact ceea ce ne-am propus: să fim împreună, uniţi prin teatru, muzică şi poezie.”, spune Ioana Vintila, liderul echipei The Frontstabbers, care a realizat proiectul The Cacophony Club.

 

Bilanțul celui de-al doilea an al programului YouthBank la Sibiu cuprinde: finanțarea cu 12.000 lei a 8 inițiative propuse de 37 de elevi din 5 licee sibiene și implementate cu sprijinul a peste 60 de voluntari. Proiectele finanțate au avut peste 2000 de beneficiari direcți și 400 beneficiari indirecți.

Proiectele finanțate – descrierea pe scurt:

1. The Cacophony Club – echipa The Frontstabbers: ateliere de poezie și teatru pentru liceeni și studenți, organizate în perioada 23-25 mai. Elevii din echipă fac parte din cenaclul Zona Nouă și vor organiza workshopuri de teatru și poezie în câteva locații din Sibiu (librăria Humanitas, cafeneaua Walhala etc.).

2. Olimpiada Tinerilor – echipa Sibiu Evolution: treasure-hunt și concurs de cultură generală pentru liceeni. Echipe de câte 4 liceeni vor participa, timp de două zile (3-4 mai), la un treasure-hunt cu probe practice pe care vor trebui să le treacă și la un concurs de cultură generală.

3. Toate hamacele sus – echipa The Swingers: workshop de accesorii handmade în Parcul Sub Arini, pentru participanți dornici să se tolănească în hamace și să învețe să-și creeze propriile accesorii. Va fi prezent un artist plastic care îi va învăța pe participanți să confecționeze bijuterii din diferite materiale (sârmă, ață, mărgele, lemn).

4. Barcienii in direct – echipa Liceeni Pro: instalarea unei stații radio în Colegiul Agricol “D.P. Barcianu” – stația radio va fi folosită pentru a oferi elevilor muzică în pauze și pentru a se transmite noutăți legate de oportunități de voluntariat, evenimente și acțiuni derulate în cadrul liceului. Vor fi organizate o preselecție pentru DJ și un eveniment de inaugurare a stației.

5. SMARTGoga Junior, parte a proiectului mai mare derulat în Colegiul Național O. Goga, SMARTGoga – echipa CȘE CNOG: traininguri și mentorship pentru elevii de gimnaziu pe care le vor ține elevii din Goga. Elevii din clasele a VII-a și a VIII-a vor putea inclusiv să asiste la câteva ore ținute de profesorii din Goga și vor afla mai multe despre viața de liceu.

6. Festivalul Luminii – echipa Cercetașii: festival pentru promovarea cercetășiei organizat în Parcul Sub Arini, cu activități specifice Cercetașilor. Scopul festivalului este acela de a promova cercetășia și de atrage noi membri în organizația locală de cercetași.

7. Hear Me Out – echipa InterCJE: concurs de debate pentru liceeni, organizat cu faza pe liceu și apoi între licee cu echipele câștigătoare. Pentru prima ediție, vor fi implicați elevii din Lazăr, Goga și Brukenthal.

8. Rutina Cromatică – echipa Teenheads: film realizat de liceeni despre viața adolescenților și despre modul în care arta poate schimba vieți. Filmul își propune să promoveze liceenii care desfășoară activități artistice (muzică, teatru, desen, pictură).

 

Ultima oră

Comentariul meu