Clasamentul principalilor operatori industria telecomunicatiilor din Romania, in 2014, va fi influentat decisiv de catre RCS si Telekom. Vodafone pare sa fie marele perdant.

Piata romaneasca este organizata ca un oligopol, cu patru mari companii detinand o cota de piata de peste 85%, in timp ce restul jucatorilor isi impart celelalte 15 procente. O astfel de structura a pietei cere si reglementarea clara a activitatii, printr-o agentie nationala specializata, pentru a asigura atat transparenta pietei, cat si tratarea corecta a utilizatorilor finali, este de parere seful RisCo.

‘In economia actuala, domeniul telecomunicatiilor este unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Si in Romania, liderii din acest sector se afla in topul firmelor prezente in tara noastra, atat ca cifra de afaceri, cat si ca profitabilitate. Mai mult, piata este in continua expansiune, domeniul comunicatiilor ingloband nu doar ‘clasicele’ servicii de telefonie fixa ca in trecut, ci tot mai mult telefonia mobila, transmisia de date, internetul, televiziunea etc. Majoritatea jucatorilor importanti incearca sa isi extinda operatiunile si in domenii ‘conexe’ celor in care au traditie ori s-au lansat initial, asa ca piata va continua sa evolueze in 2014, iar principalii actori vor ajunge sa ofere servicii integrate, complete. Este posibila si schimbarea locurilor in clasament in cursul anului 2014, in special pe fondul implicarii directe a actionarului german in Romtelecom si fuzionarea acestuia cu Cosmote’, precizeaza o analiza a RisCo.

Potrivit datelor RisCo, topul primelor 10 companii din industria telecomunicatiilor a suferit unele schimbari in 2013 fata de 2012, insa primele doua clasate au ramas Orange Romania si Vodafone Romania. Cu toate acestea, in timp ce cifra de afaceri a Orange a crescut de la 4,12 la 4,33 miliarde lei, cea a Vodafone a scazut in acelasi interval de la 3,45 la 3,3 miliarde lei. Romtelecom, care angaja in 2012 >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu