care sunt cele mai căutate licee din județul sibiu de către absolvenții de clasa a 8-a
Foto Arhivă

CJRAE Sibiu a derulat și finalizat cu succes în anul școlar 2013-2014 proiectul „Consiliere și orientare școlară prin sisteme digitale de asistență educațională”, de evaluare psihopedagogică pentru orientarea școlară și profesională a elevilor de clasa a VIII-a din județul Sibiu.

Activitatea de evaluare și consiliere s-a desfășurat în școlile din județ pe parcursul anului școlar și a cuprins peste 3.000 de elevi de clasa a VIII-a.

Astfel, în prima fază, elevii au fost invitați să răspundă la un chestionar privind opțiunile lor școlare și profesionale după care, în faza a doua, s-au autoevaluat folosind platforma educațională online AMN Insight.

Răspunsurile la chestionar precum și rezultatele evaluării au fost discutate apoi împreună cu părinții, diriginții și consilierii școlari. În urma acestor discuții, elevii au fost consiliați cu privire la traseul educațional recomandat.

Ca urmare a acestor recomandări, o parte din elevi și-au reconsiderat opțiunile inițiale și s-au reorientat către alte profesii sau specializări.

Astfel, la nivel județean, 27% dintre elevii de clasa a VIII-a au optat pentru filiera teoretică real, 17% pentru filiera teoretică uman, 30% pentru filierele tehnologice, 10% pentru filiera vocațională, 2% pentru învățământ special și 14% pentru învățământul profesional.

Distribuția preferințelor elevilor pentru învățământul liceal arată astfel: Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu – 287 elevi, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu – 254 elevi, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu – 211 elevi, Școala Națională de Gaz Mediaș – 154 elevi, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu – 149 elevi, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu – 148 elevi, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu – 148 elevi, Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaș – 142 elevi etc. Pentru învățământul profesional, cei mai mulți elevi au optat pentru Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu – 89 elevi și Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu – 50 elevi.

Rezultatele acestui proiect s-au dovedit utile și apreciate atât la nivel individual de către elevi și părinți, cât și de către factorii decizionali din învățământul sibian pentru stabilirea cifrei de școlarizare, reducerea abandonului școlar precum și pentru armonizarea intereselor și a aptitudinilor elevilor cu oferta educațională și profesională locală.

 

Ultima oră

Comentariul meu