”ploaie” de evenimente speciale la zilele muzicale româno-americane de la sibiu

A unsprezecea ediţie a festivalului „Zilele Muzicale româno-americane“, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, debutează marţi 17 iunie se va încheia în 29 iunie în Piaţa Mare, cu un concert în aer liber devenit tradiţional pentru Sibiu.

Pe parcursul celor două săptămâni iubitorii muzicii se vor putea bucura de o serie de evenimente ce includ concerte simfonice, recitaluri camerale, muzică barocă sau muzică rusească.

Primul eveniment al ediţiei din acest an îl reprezintă un concert cameral susţinut de membrii orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu. Vasile Şulţ (vioară), Ioana Luca (violă) şi Teodora Cârciumaru (pian) vor interpreta secvenţe muzicale semnate de compoziori români şi americani. Spectacolul va fi prezentat marţi 17 iunie la Sala Thalia din Sibiu, cu începere de la ora 19,00.

Programul festivalului continuă joi, 19 iunie, tot la Sala Thalia, cu un concert simfonic susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu condusă de dirijorul Emilz Freeman Brown (SUA). Pentru acest concert a fost invitată solista Ioana Galu care va cânta în premieră europeană „Concertul pentru vioară şi orchestră“ compus de Marilyn Shrude.

Muzica româneasă va pune stăpânire pe Sala de festivaităţi a Bibliotecii Astra, vineri 20 iunie, ora 19,00, atunci când Claudia Codreanu (mezzosoprană) şi Inna Oncescu (pian) propun sibienilor un program muzical alcătuit în totalitate din lieduri şi piese pentru pian ale unnor autori români printre care Paul Constantinescu, Mihail Jora, George Enescu sau Sabin Păutza.

Sâmbătă 21 iunie, cu începere de la ora 19,30, Biserica Romano-Catolică „Sf. Treime“ din Piaţa Mare va fi gazda unui eveniment special: Concertul cameral de orgă susţinut de Daniel Szasz (vioară), John McElroy (trompetă) şi Teodora Cîrciumaru (orgă).

Un eveniment special va avea loc în 24 iunie atunci când, la Sala Thalia, John Sampen şi Marilyn Shrude vor interpreta un recital de saxofon şi pian.

Curtea Muzeului Naţional Brukenthal este din nou prezentă pe afişul festivalului. Dacă anul trecut sibieni s-au putut bucura de o serie de „Potpuriuri muzicale“, anul acesta melomanii vor avea parte de un concert de muzică americană intitulat „Wznton Marsalis – A Fiddler`s Tale“. Concertul va fi susţinut de Chamber Festival Orchestra dirijată de Cristian Oroşanu.

Concertul tradiţional din Piaţa Mare este programat anul acest în 29 iunie cu începere de la ora 20,30. Sub titulatura „Russian Night“ evenimentul îi va reuni pe scenă pe dirijorul Horia andreescu, solistul Daniel Szasz, Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu şi Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj-Napoca. Programul concertului are la bază lucrări ale unor compozitori ruşi precum P. Ceaikovski, D. Şostakovici, A. Haciaturian şi A. Borodin. “De fiecare dată concertul din Piaţa Mare îşi schimbă puţin profilul. Am avut muzică americană, muzică barocă sau muzică de film. “Russian Night este o idee pe care o am de vreo doi ani şi pe care reuşim să o punem în practică acum în cadrul acestui festival. Programul cuprinde cele mai cunoscute fragmente din creaţiile muzicale ale unor autori foarte cunoscuţi” a declarat Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Intrarea la evenimentele din acest festival este liberă cu excepţia concertelor din 19 si 27 iunie. Biletele pentru aceste două evenimente se pot procura de la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu, de luni până vineri, între orele 12-16. Preţul unui bilet este de 16 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%. Programul complet al festivalului poate fi găsit pe site-ul oficial www.filarmonicasibiu.ro

Proiectul „Concerte Estivale. Zilele muzicale Româno-Americane” este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu. Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Realizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

 

Ultima oră

Comentariul meu