Congresmeni republicani cred ca riscul unei degringolade in Irak este extrem de mare si se tem ca aceasta tara devine locul de pregatire al unui viitor 11 septembrie.

Congresmeni si fosti militari au dezbatut, la posturi americane de televiziune, diverse optiuni ale Administratiei Obama in vederea impiedicarii avansarii jihadistilor in Irak.

Senatorul Lindsey Graham, care este sutinatorul unui atac aerian, a indemnat Washingtonul sa actioneze “deoarece Irakul si Siria impreuna vor deveni zona de pregatire a viitorului 11 septembrie, daca nu facem nimic”.

“Oamenii care detin controlul pe teren in Irak sunt aceiasi care ocupa teren in Siria. Instabilitatea economica de pe urma unei degringolade in Irak va afecta preturile benzinei si reconstructia noastra economica”, a adaugat el, pentru CNN.

Graham a indemnat totodata la demisia premierului irakian Nuri al-Maliki si la angajarea directa a Washingtonului, impreuna cu Iranul, pentru oprirea jihadistilor din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL). Acestia au preluat in doar trei zile controlul asupra oraselor Mosul si Tikrit si asupra unor sectoare din provinciile Diyala si Kirkuk.

Generalul in retragere Peter Chiarelli, un fost comandant in Irak, a apreciat ca luptatorii SIIL “aveau o nisa acolo, au profitat de aceasta nisa si cred ca trebuie sa fim >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu