totul despre europarlamentare 2014: unde si ce puteti vota la alegerile europarlamentare!

Duminica va puteti alatura cetatenilor din intreaga Europa pentru a vota reprezentantii in Parlamentul European. Mai jos aveti informatiile despre unde si ce puteti vota! Afla aici la ce sectie de votare ai fost arondat introducand CNP-ul tau sau adresa si datele de nastere!

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Daca in ziua de referinta (25.05.2014) va aflati in tara, in localitatea de domiciliu, puteti vota numai la sectia de votare la care sunteti arondat si veti fi inscris in copia listei electorale permanente.

Daca in schimb, in ziua ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE va aflati in tara, dar in alta localitate decat cea de domiciliu, puteti vota la orice sectie de votare si veti fi inclus pe lista electorala suplimentara.

Aceeasi regula se aplica si pentru cetatenii romani care sunt in strainatate, in ziua ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE.

ATENTIE! Daca va prezentati la vot, insa constatati ca ati fost omis din lista electorala permanenta sau din copia de pe lista electorala permanenta existenta la sectia de votare, trebuie sa faceti dovada cu actul de identitate ca domiciliati in raza teritoriala a sectiei de votare respective, se precizeaza in Ghidul Alegatorului, realizat de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania si Autoritatea Electorala Parmanenta – Centrul de studii, parteneriate si programe pentru dezvoltarea managementului electoral.specimen-buletin-de-vot-europarlamentare-forta-civica

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. La ce sectie de votare puteti vota

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Identificarea sectiei de votare la care sunteti arondat se poate face online CLICK AICI!

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cu ce acte puteti vota

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Alegatorii resortisanti (cetateni romani) care voteaza in ziua de referinta in Romania:

– daca au domiciliul in Romania pot vota cu: cartea de identitate, cartea de identitate electronica, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pas,aport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (elevii din scolile militare).

– daca au domiciliul in strainatate pot vota cu: pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Alegatorii resortisanti (cetateni romani) care voteaza in ziua de referinta in strainatate:

– daca au domiciliul in Romania pot vota cu: cartea de identitate, cartea de identitate electronica, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar.specimen buletin de vot

– daca au domiciliul in strainatate pot vota cu: pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaport de serviciu sau pasaport de serviciu electronic.

ALEGATORUL COMUNITAR prezinta documentul de identitate valabil, prin care se intelege orice document eliberat de statul membru al carui cetatean este titularul, altul decat Romania, si care este considerat act de identitate in statul emitent.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cand puteti vota

Potrivit art. 46, alin. (1) s,i art. 48, alin.(2) din Legea nr. 33/2007, votarea se desfasoara in data de 25 mai 2014 incepand cu ora 7.00 si se incheie la ora 21.00. Alegatorii care la ora 21.00 se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Vezi: Candidatii la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cum puteti vota

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Exprimarea optiunilor prin vot la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014 se face urmand etapele prevazute mai jos:

Pasul 1 – Verificarea regasirii pe copia de pe lista electorala permanenta sau, dupa caz inscrierea in lista electorala suplimentara

Potrivit art. 46, alin.(3) si (13), art. 13 din Legea nr. 33/2007, pentru efectuarea verificarii trebuie sa prezentati un act de identitate valabil. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta va verifica daca sunteti inscris in copia de pe lista electorala permanenta.

Daca nu sunteti inscris in copia de pe lista electorala permanenta veti fi inscrisi in lista electorala suplimentara, in cazul in care va aflati in una din situatiile de mai jos:

• daca in ziua de referinta va aflati in alta localitate decat cea de domiciliu;

• daca in ziua de referinta va aflati in strainatate si votati la orice sectie de votare organizata in strainatate;

• daca va exercitati dreptul de vot prin intermediul urnei speciale;

• daca ati fost omis din lista electorala permanenta sau din copia de pe lista electorala permanenta existenta la sectia de votare si faceti dovada cu actul de identitate ca domiciliati in raza teritoriala a sectiei de votare respective.

* ATENTIE! Asigurati-va ca semnati in lista electorala la pozitia destinata dumneavoastra.

Pasul 2 – Inmanarea buletinului de vot si a stampilei cu mentiunea „Votat”

Conform art. 46 alin.(3) din Legea nr. 33/2007, in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in lista electorala suplimentara vi se vor inmana buletinul de vot si stampila cu mentiunea „VOTAT”.

Pasul 3 – Exercitarea dreptului la vot

Conform art. 46 alin.(7)-(10) din Legea nr. 33/2007, dupa ce ati primit buletinul de vot si stampila cu mentiunea „VOTAT”, veti intra in cabina de vot.

Exercitarea corecta a dreptului de vot se face prin aplicarea stampilei in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il votati.

Pentru a facilita accesul cat mai multor cetateni la vot, Autoritatea Electorala Permanenta va recomanda sa incercati sa nu stationati prea mult timp in cabina de vot.

Votati singur, deoarece este interzisa prezenta oricarei alte persoane in cabina de vot.

Numai in cazul in care un alegator nu poate sa voteze singur din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorul nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

* ATENTIE! Daca ati aplicat gresit stampila cu mentiunea „VOTAT”, dar nu ati introdus buletinul in urna, puteti solicita sa vi se elibereze, dar numai o singura data, un nou buletin de vot. Buletinul de vot gresit va fi retinut si anulat si va fi facuta mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal privind constatarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai 2014.

Pasul 4 – Introducerea buletinului de vot in urna

Conform art. 46 alin. (9) din Legea nr. 33/2007, dupa ce ati votat veti indoi buletinul de vot, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si il vet,i introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Pasul 5 – Restituirea stampilei de vot

Potrivit art. 46 alin. (11) din Legea nr. 33/2007, alegatorul trebuie sa restituie stampila cu mentiunea „VOTAT”.

Pasul 6 – Aplicarea stampilei sau timbrului autocolant, restituirea actului/ documentului de identitate, parasirea sectiei de vot

Dupa predarea stampilei cu mentiunea „Votat” vi se va restitui actul de identitate.

* ATENTIE! Verificati daca pe actul de identitate vi s-a aplicat stampila cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului.

Sunt considerate voturi valabil exprimate:

• voturile pe care stampila cu ment,iunea „VOTAT” este aplicata in interiorul unui singur patrulater;

• voturile pe care stampila cu ment,iunea „VOTAT” depas,es,te limitele patrulaterului, dar opt,iunea alegatorului este evidenta s,i nu atinge laturile vreunui alt patrulater;

• voturile pe care stampila cu ment,iunea „VOTAT” este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse ment,iuni ale alegatorului (votul este considerat valabil indiferent de ment,iunile inscrise pe buletin);

• voturile pe care stampila cu ment,iunea „VOTAT” este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe s,tampile fara sa atinga vreun alt patrulater.

Cine poate vota in afara sectiei de votare

Art. 47, alin.(1) din Legea nr. 33/200 si Decizia BEC nr. 10/ 2014 si Decizia BEC nr. 13/2014 prevad:

• daca sunteti netransportabili din motive de boala sau invaliditate va puteti exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Pentru aceasta trebuie sa faceti o cerere scrisa, depusa la sectia de votare cel mai tarziu in preziua alegerilor la care sa anexati copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca nu sunteti transportabil.

• daca sunteti retinuti, detinuti in baza unui mandat de arestare preventiva sau daca executati o pedeapsa privativa de libertate, dar nu v-ati pierdut drepturile electorale, va puteti exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Pentru aceasta trebuie sa faceti o cerere scrisa la directorul penitenciarului sau al locurilor de detinere, depusa la sectia de votare cel mai tarziu cu doua zile inainte de ziua de referinta. Daca cererea dumneavoastra pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile) s-a aprobat, o echipa din cel putin 2 membri ai biroului electoral al sectiei de votare se va deplasa la locul unde va aflati, cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii. Urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.

 

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cum puteti sesiza neregulile la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014

Conform art. 46, alin. (17) din Legea nr. 33/2007, orice alegator prezent in sect,ia de votare pentru exercitarea dreptului la vot poate sesiza in scris nereguli produse in timpul procesului de votare. Pres,edintele biroului

electoral al sect,iei de votare, sau in lipsa acestuia, loct,iitorul sau, va primi s,i va inregistra sesizarea.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Care sunt fraudele electorale si cum se pedepsesc

Conform art. 385- 391 din Titlul IX Infractiuni electorale si Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, se considera infractiune electorala oricare din urmatoarele fapte:

– Frauda la vot: Fapta persoanei care voteaza fara a avea acest drept, ori voteaza de doua sau mai multe ori sau introduce in urna mai mule buletine de vot decat are dreptul un alegator. De asemenea, se considera frauda la vot utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Oricare din aceste fapte se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

– Impiedicarea exercitarii drepturilor electorale se poate face prin: impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, sau prin atacul, prin orice mijloace, asupra locatiei sectiei de votare. Impiedicarea dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, in timp ce persoanele care exercita un atac asupra locatiei sectiei de votare risca pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

– Coruperea alegatorilor se pote face prin oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un anumit candidat. * Nu intra in categoria bunurilor mentionate cele cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice. Coruperea alegatorilor se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

– Violarea confidentialitatii votului – Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepseste cu amenda.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Totodata, si tentativa la infractiunile electorale se pedepseste.

Ultima oră

Comentariul meu