mru: europarlamentarii forței civice vor lucra în interesul româniei în parlamentul european

Mihai Răzvan Ungureanu, a afirmat vineri, la Arad, că viitorii europarlamentari ai partidului pe care îl conduce vor acționa în forul european prioritar pentru interesul României.

“În vremea când eram ministru de Externe mi-a fost foarte greu să îi strâng laolaltă pe europarlamentarii români în nevoia de a le supune atenției câteva chestiuni care solicitau solidaritate în vot pentru interesele naționale. Și, într-adevăr, mai curând votau pe seama partidului, transferând la Bruxelles diviziunile politice interne. Or, asta este, în opinia mea, păgubos”, a declarat pentru AGERPRES Mihai Răzvan Ungureanu.

Potrivit acestuia, din exemplul polonez, din exemplul ungar, din cel german sau din cel francez trebuie să se înțeleagă și să se preia concluzia că solidaritatea națională pornește de la respectarea interesului național. “Și numai dacă cele 32 de nume aflate pe lista europarlamentarilor vor avea România în gând și după aceea partidul, numai în felul acesta vom avea lobby-ul de care avem nevoie”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

“Iar când spun asta mă gândesc la ceea ce urmează în perioada care vine, pentru că în 2017 avem așa-numita revizie de jumătate de termen pentru bugetul Uniunii Europene. Dacă ai un grup de europarlamentari care nu înțeleg că trebuie să aibă un vot unitar în favoarea unei alimentări bugetare suplimentare pentru România — pentru că acolo vor fi și corecții pe capitole bugetare interne — atunci bătălia este practic pierdută pentru noi. Or, noi nu suntem o țară care să nu avem nevoie de bani europeni, nu suntem o țară care să-și permită luxul de a-și refuza confortul economic sau creșterea durabilă”, a afirmat liderul FC.

Mihai Răzvan Ungureanu a susținut că cei 32 de parlamentari, depășind diviziunea sau carnetul de partid, sau prezența într-un grup politic european, trebuie să înțeleagă că România se așează deasupra tuturor.

“Din punctul acesta de vedere, conduita viitorilor parlamentari ai FC este clară: DA pentru colaborare, pentru interesul național. Și sunt destule proiecte unde este nevoie de colaborare transpartinică: de la procesele suplimentare de integrare, Schengen-ul, până la corecția bugetară din 2017. Și, de asemenea, nu trebuie să uităm că la capătul mandatului viitorului Parlament European va fi cea mai mare provocare politică din istoria modernă a României. Este vorba de asumarea de către țara noastră a președinției Consiliului European, în 2019. Deci, pentru șase luni, România urează să fie fie țara cu cea mai mare greutate politică din Uniunea Europeană. Și de votul ei din Consiliul European, pe seama influenței de care va dispune șase luni de zile, va conta relația cu Germania, relația cu Franța sau relația cu Marea Britanie. Or, nu poți pregăti președinția Consiliului European dacă ai o ‘colecție’ de europarlamentari care trag în toate direcțiile, uitând că, de fapt, au fost aleși în această circumscripție electorală numită România”, a conchis Mihai Răzvan Ungureanu.

Președintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a aflat vineri în județul Arad. El a fost însoțit și de doi dintre candidații aflați pe lista pentru europarlamentare a FC, Diana Pavelescu, președintele organizației județene Sibiu, și Yavuz Aksoy, președintele Departamentului pentru minorități din cadrul partidului.

Cu acest prilej, Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că obiectivul partidului îl constituie obținerea a cel puțin două mandate de europarlamentar.

Ultima oră

Comentariul meu