legendarul cvartet borodin, vine la festivalul internațional de muzică sibiu

Cvartetul Borodin va susține două concerte, în Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA din Sibiu. Cel din 27 mai, va prezenta Cvartetul nr.9 de Beethoven șiCvartetele nr. 7 și nr.8 de Șostakovici.

Scriu istorie în muzică de aproape șapte decenii. Au colaborat cu Șostakovici. Au primit Grammophone Award și au fost nominalizați la Grammy. Cvartetul Borodin, unul din cele mai faimoase ansambluri de muzică de camerădin lume, concertează pentru prima oară în România, numai la Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt (24-31 mai 2014).

Cvartetul Borodin va susține două concerte, în Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA din Sibiu. Cel din 27 mai, va prezenta Cvartetul nr.9 de Beethoven șiCvartetele nr. 7 și nr.8 de Șostakovici. Concertul din 29 mai va delecta publicul cu un program de muzică vieneză : Cvartetul nr.31 de Haydn, Quartettsatsz D 703 de Schubert, Langsamer Satz de Webern și Cvartetul nr.2 de Brahms.

De asemenea, membrii Cvartetului Borodin vor lucra cu tinerii muzicieni români din orchestra Mozart Kammerphilharmonie, într-un masterclass, pe 28 mai, în cadrul Academiei Festivalului.

„Inspirat de spiritul mozartian, Festivalul reînnoiește tradiția și creează o simbioză artistică între maeștri și discipoli, o comuniune specială cu publicul, o experiență colectivă în care muzica clasică renaște pe scenă, în atelierele de studiu, în școli și în sufletul ascultătorilor”, a declarat Christian Badea, Președintele Fundației Române pentru Excelență în Muzică.

Cvartetul Borodin se bucură de un prestigiu neegalat în lumea muzicii de cameră, fiind recunoscut pentru intensitatea și virtuozitatea interpretării. Fondat în 1945, de patru studenți ai Conservatorului din Moscova, Cvartetul Borodin este unul dintre cele mai longevive ansambluri muzicale din lume. Este cunoscut pentru strânsa colaborare cu Dmitri Șostakovici, la crearea cvartetelor lui, cu precădere a celebrului cvartet no. 8.

Membrii actuali ai Cvartetului sunt Ruben Agaronian (vioara 1), SergheiLomovski (vioara 2), Igor Naidin (violă) și Vladimir Balșin (violoncel). Cvartetul a colaborat, pe parcursul anilor, cu muzicieni faimoși alături de care a explorat valențele repertoriului muzicii de cameră: Dimitri Șostakovici, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovici, Yuri Bashmet, Elisabeta Leonskaia, Natalia Gutman, Elisso Virsaladze și Christoph Eschenbach.afis

Cvartetul deține un palmares excepțional de înregistrări realizate, pe parcursul mai multor decade, cu cele mai prestigioase companii muzicale (EMI, Virgin Classics, RCA și Teldec). Dintre înregistrările realizate cu Teldec, discul Cvartetelor și Suvenirurilor din Florența de Ceaikovski a primit Premiul Gramophone în 1994. Casa de discuri Chandos a lansat înregistrarea ciclului complet al cvartetelor de Beethoven în interpretarea lor, în cadrul proiectelor aniversare. Prima înregistrare a Cvartetului marca Onyx —cu lucrări de Borodin, Schubert, Webern și Rachmaninov— a fost nominalizată la Premiul Grammy în 2005, la categoria „Cea mai bună interpretare a muzicii de cameră”.

The Financial Times a declarat interpretarea Cvartetului Borodin ca având „o profunzime ce revelează cele mai intime colțuri ale sufletului uman”. The Independent a apreciat „autoritatea deosebită” și o „strălucire aproape supranaturală” a Cvartetului în interpretarea muzicii lui Șostakovici.

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt se va desfășura în perioada 24-31 mai și va găzdui artiști de prestigiu internațional: Cvartetul Borodin, Giuliano Carmignola, Mario Caroli, Tamas Varga, Christian Badea, Dario Bonuccelli, Martin Owen, și pe cei mai promițători tineri muzicieni din România. Acestora li se va alătura Vlad Maistorovici, compozitorul invitat al Festivalului, Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidență a Festivalului, formată din muzicieni români și europeni din tânăra generație, și alți invitați de marcă. Împreună, vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic (Mozart, Haydn, Schubert și Beethoven) și ale repertoriului contemporan (Webern, Messiaen și Ligeti), într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice și evenimente educative, în locuri simbolice pentru istoria și cultura orașului.

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt este organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, este co-finanțat de către Primăria Municipiului Sibiu și are ca sponsor principal Raiffeisen Bank Romania.

Acesul publicului la concerte este liber, în limita locurilor disponibile. Au prioritate deținătorii de invitații. Detalii aici: http://www.frem.ro/ro/sustine-fundatia/donatii/

 

 

Ultima oră

Comentariul meu