sibiul devine capitala europeană a muzicii clasice și gazdă pentru un festival de excepție

Timp de o săptămână, în luna mai, Sibiul va redeveni o capitală culturală europeană, cu ocazia primului festival internațional de muzică clasică al orașului.

Organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică (FREM), Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/ Hermannstadt a fost lansat în luna mai a anului 2013 prin concertul de gală de mare succes susținut de Giuliano Carmignola, Christian Badea, ansamblul baroc „La Stravaganza” și Mozart Kammerphilharmonie.

Festivalul va fi un eveniment de cea mai înaltă calitate artistică, va pune în valoare tradiția culturală a orașului și va crea, în atmosfera plină de farmec a centrului istoric, un cadru unic de întâlnire între artiști și publicul sibian. Pentru opt zile, Sibiul va deveni o ”Republică a Artiștilor”, așa cum a fost Florența, în timpul Renașterii.

AMADEUS, tema Festivalului

AMADEUS reprezintă ecoul modern al legăturilor dintre Sibiu și Viena, în epoca lui Mozart. Capodopere din creația lui Mozart, Haydn, Schubert și Beethoven vor delecta publicul, în locuri simbolice pentru istoria și cultura orașului.

Invitați

Festivalul va găzdui artiști de prestigiu internațional (Giuliano Carmignola, Cvartetul Borodin, Mario Caroli, Tamas Varga, Christian Badea, Dario Bonuccelli, Martin Owen și alții) și cei mai promițători tineri muzicieni din România. Acestora li se va alătura Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidență a Festivalului, formată din muzicieni români și europeni —din tânăra generație— și alți invitați de marcă. Împreună, artiștii vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic și contemporan, într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice și evenimente experimentale.

Repertoriul clasic al lui Mozart și al contemporanilor săi va fi îmbogățit cu sonoritățile creațiilor muzicale moderne semnate de tânărul compozitor român Vlad Maistorovici —invitat special al Festivalului— și de maeștrii secolului XX (Webern, Șostakovici, Messiaen și Ligeti).

Concertul de deschidere al Festivalului va fi precedat —în avanpremieră— de conferința „Mozart privit cu ochii secolului XXI”, susținută de Prof. Dr. Valentina Sandu-Dediu, de la Universitatea Națională de Muzică din București.

Concerte simfonice

Interiorul sublim al Bisericii Romano-Catolice “Sf. Treime” va deveni scena celor trei concerte simfonice susținute de Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor soliști de clasă mondială. Festivalul se va încheia cu Recviemul de Mozart, concert pentru care ansamblului Mozart Kammerphilharmonie i se va alătura Corul Festivalului.

Concerte camerale

Eleganta Sală ASTRA va găzdui legendarul Cvartet Borodin —în rezidență la Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt. Cvartetul Borodin oferă două concerte publicului: primul va prezenta un program de muzică vieneză – Mozart, Schubert, Webern și Brahms, iar cel de-a doilea cuprinde capodoperele a doi mari compozitori – Cvartetul Razumovsky op. 59 nr. 3 de Beethoven și Cvartetele nr. 7 și nr. 8 al lui Șostakovici.

Arhitectura simplă și nobilă a Bisericii Evanghelice “Sf. Ioan” va deveni spațiul de expresie al generației tinere de artiști – Vlad Maistorovici, Martin Owen și Dario Bonuccelli și a muzicienilor români remarcabili aflați la începutul unor cariere internaționale — fiind susținuți de Fundație.

Concerte sociale și educative

Festivalul depășește spațiul convențional al centrului istoric și sfera publicului obișnuit al concertelor de muzică clasică.

Seria ”Tineri, pentru tineri” va aduce concerte în școlile și liceele sibiene, unde tinerii muzicieni participanți la Festival vor dezvălui colegilor lor frumusețile muzicii clasice. De asemenea, artiștii vor dărui muzică și un zâmbet celor care nu au posibilitatea să ajungă în sălile de concert, din cauza dificultăților personale. Prin proiectul ”Caravana Muzicală” —o inițiativă de implicare socială a muzicienilor desfășurată de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în colaborare cu Fundația Siebenbürgen Hilfe Sibiu— tinerii membri ai echipei artistice a Fundației vor oferi concerte în azile, orfelinate şi spitale din Sibiu.

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt aduce laolaltă iubitori ai muzicii de înaltă calitate din România și din lume, într-o sărbătoare fără egal a artei și a speranței.

Academia Festivalului

Inspirat de spiritul mozartian, Festivalul reînnoiește tradiția și creează o simbioză artistică între maeștri și discipoli, o comuniune specială cu publicul, o experiență colectivă în care muzica clasică renaște pe scenă, în atelierele de studiu, în școli și în sufletul ascultătorilor.

Pe toată perioada evenimentelor, Academia Festivalului inaugurează un nucleu de creație unde tinerii artiști își rafinează interpretarea prin colaborarea directă cu muzicieni consacrați.

Sibiul, o regiune cu tradiție în cultură

Prin atmosfera sa intimă și tradiția culturală, Sibiul este mediul ideal în care se naște comunitatea Festivalului, creată de artiști și public, de cei care interpretează și de cei care ascultă muzica.

Vă invităm să descoperiți una dintre cele mai frumoase și autentice regiuni ale Europei, farmecul unui oraș medieval și modern deopotrivă, în armonia comorilor muzicale pe care vi le oferă Festivalul și artiștii săi.

 

Ultima oră

Comentariul meu