mitropolitul streza ”uns” cu titlul de doctor honoris causa

Mitropolitul Ardealului și arhiepiscop al Sibiului, Laurențiu Streza, a primit, marți, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă, în semn de apreciere față de “roadele apostolatului său complex”.

“Titlul de onoare pe care distinsul ierarh al Ardealului îl primește aici, la Alba Iulia, este expresia prețuirii noastre pentru profesorul care știe că adevărata teologie este trăirea evlavioasă în duhul lui Dumnezeu. Totodată, aducem acum omagiu cuviincios arhipăstorului care face lucrare de evanghelist, dăruindu-se jertfelnic pentru binele poporului lui Dumnezeu”, a spus, în “Laudatio”, arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Irineu.

Mitropolitul Laurențiu Streza și-a exprimat prețuirea pentru învățământul teologic, amintind că numărul facultăților de profil a crescut de la două, înainte de 1989, la 15, după Revoluție, arătând că cea din Alba Iulia este una de prestigiu.

La festivitatea de decernare a titlului academic au fost prezente personalități ale lumii teologice din țară și străinătate, evenimentul având loc în cadrul simpozionului internațional “Eucharist and Martyrdom from the Ancient Catacombs to the Communist Prisons (ISSTA-2014)” (“Euharistie și Martiriu — de la vechile catacombe la închisorile comuniste”). Manifestarea academică este patronată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și a ajuns la ediția a XIII-a.

Născut în 1947 în Sâmbăta de Sus, județul Brașov, Laurențiu Streza a urmat între 1965 și 1969 Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Între 1982 și 1983, a urmat Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, tot în 1983 având o specializare în domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolică a Universității din Fribourg.

Devine doctor în Teologie în 1985, cu teza “Botezul în diferite rituri liturgice creștine”.

În 1987, a devenit profesor universitar la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

La patru ani de la moartea soției sale, în anul 1996 este tuns în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, de către IPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurențiu. În același an, devine episcop al Caransebeșului.

În 3 noiembrie 2005 este ales Mitropolit al Ardealului.

Ultima oră

Comentariul meu