video foto oamenii din săcădate repară singuri drumul din sat și bat obrazul primăriei avrig și consiliului județean sibiu

Sătui de promisiuni deșarte și fără finalitate din partea primăriei, aproximativ 100 de săteni din satul sibian Săcădate, au decis să plombeze și să astupe gropile drumului care leagă comunitatea de DN1, pe propria cheltuială.

Drumul devenit aproape impracticabil și arată ca după un bombardament. Oamenii spun că și-au stricat mașinile din cauza gropilor.

Drumul figurează ca fiind unul comunal și în custodia orașului Avrig, cel de care ține și satul Săcădate.

Situația este din ce în ce mai gravă de când acesta a început să fie folosit și de mașinile firmelor care lucrează la un drum județean din apropiere.

Disperați că nimeni nu face nimic pentru ei, oamenii s-au gândit inițial să blocheze drumul, dar până la urmă s-au apucat singuri să îl repare.

”Am fost lăsați de izbeliște. Nimeni nu face nimic și am luat hotărârea să ne reparăm singuri drumul pentru că plătim degeaba taxe și impozitele. (..)  După cum vedeți e jalnic. Mai încolo e și mai jalnic! S-au crăpat și casele. Domnul primar ne-a spus că drumul s-a dat în administrarea Consiliului Județean Sibiu, iar acolo drumul nu apare ca fiind dat lor în monitorul oficial. Suntem plimbați dintr-o parte în alta”, povestește un sătean în timp ce aruncă balast într-una din gropi.1

”Tot satul ne-am apucat să îl reparăm. E demult drumul așa. Gropile au venit odată și le-au astupat un pic și atât. Circulăm rău de tot cu mașinile pe aici. Tot la două săptămâni le reparăm. Pe cei de la primărie nu îi interesează de nimic! NE simțim foarte uitați de lume. Vin odată la 4-5 ani pe aci. La alegeri și atât”, spune și un alt localnic.

Și-au stricat mașinile în gropi

”Ne-am hotărât câțiva tineri din Săcădate să facem o acțiune să vedem dacă ne reușește și să ne reparăm noi singuri drumurile și să le atragem atenția că totuși suntem o grămadă de săteni care suntem nemulțumiți de drumul acesta pe care îl circulăm zilnic spre serviciu, spital, primărie și așa mai departe. Acum vreo trei ani de zile, înainte de campania electorală, l-au reabilitat cât de cât și după aceea au început să pună pietriș și smoală. (..) Pe drumul acesta se circulă foarte rău. Ne stricăm mașinile des”, explică un tânăr în timp ce muncește cot la cot cu ceilalți aproximativ 100 de săteni participanți la această acțiune.

YouTube video

Mobilizați printr-un anunț pe Facebook

Acțiunea de mobilizare s-a făcut pe internet.

Oamenii au vrut inițial să blocheze drumul, dar până la urmă au decis că mai bine îl repară decât să stea la mila primăriei și a Consiliului Județean Sibiu.

YouTube video

”Nemulțumirea principală este că nici Consiliul Local, nici primarul și nicio autoritate nu s-au ocupat de acest drum. Am decis să luăm noi atitudine și să îl reparăm noi. Drumul acesta nu a fost reparat deloc în 2014. Anul trecut s-au făcut niște plombări. Am constatat că drumul este foarte prost. Mulți cetățeni fac naveta până la Sibiu, și firmele care le asigură transportul nu mai vor să îi aducă până la Săcădate din cauza drumului prost”, a declarat Cristi Bujuan, unul din inițiatorii acțiunii de la Săcădate.2

Primăria Avrig aruncă vina pe Consiliul Județean

Reprezentanții Consiliului Județean spun că drumul este în custodia primăriei Avrig, iar cei de aici trebuie să îl repare.

Primarul aruncă însă pisica înapoi către Consiliul Județean Sibiu și spune că a predat drumul autorităților județene și în consecință acestea trebuie să îl repare.

YouTube video

”Drumul a  fost reparat tot la trei luni, dar traficul greu și tonajul mare afectează situația drumului. Drumul nu a fost construit pentru camioane. (..) Drumul a fost reparat în fiecare sezon, dar drumul nu este un drum pentru trafic greu. (..) Drumul a fost predat acum două luni prin hotărâre de Consiliu Local, către Consiliul Județean Sibiu pentru a face legătura din DN1 cu Valea Hârtibaciului. Nu știu care e situația, dat noi am transmis acest drum către Consiliul Județean”, a spus Arnold Klingeis – primar Avrig.
YouTube video

Deocamdată până la clarificarea situației de jurisdicție a acestui drum, oamenii spun că vor petecii  gropile așa cum pot și bat obrazul autorităților care își bat joc de ei.

 

Ultima oră

Comentariul meu