Facultatea de Medicină din Sibiu a găzduit primul workshop în chirurgie orală din România

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎntre 8-10 aprilie, Societatea Studențească de Chirurgie din România, Filiala Sibiu (SSCR) cu sprijinul catedrei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Facultății de Medicină din Sibiu, a organizat prima ediție a workshopului: „Basic skills in oral surgery”.

Acesta s-a desfășurat la Facultatea de Medicină din Sibiu și, pe parcursul celor trei zile, studenții au învățat diverse tehnici aplicate în chirurgia dento-alveolară. La deschidere, alături de studenți s-au aflat: Dr. Vasile Spinean, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu, Dr. Mihaela Cernușcă-Mițariu, noul decan al Facultății de Medicină din Sibiu și şef al compartimentului de chirurgie orală şi maxilo-facilă din cadrul SCJU Sibiu respectiv Prof. dr. Mircea Mițaru, care a înființat Facultatea de Medicină Dentară la Sibiu.
La workshop au participat studenți ai Facultății de Medicină Dentară, din anii IV, V și VI, aceștia fiind inițiați în „tainele” chirurgiei dento-alveolare de către Conf. univ. dr. Mihaela Cernușcă-Mițariu, respectiv de către Dr. Sonia Dinea și Dr. Mihaela Mărgărit, medici rezidenți și dr. Cristian Țânțar.
Decanul Facultății de Medicină, Conf. univ. dr. Mihaela Cernușcă-Mițariu a transmis studenților un mesaj de felicitare și de încurajare: ”Vă felicit pe voi, noi nu am făcut nimic, doar am fost alături de voi. A fost inițiativa voastră și vrem să fim alături de voi în cât mai multe acțiuni care să vină spre realitatea medicală. Dr. Mihaela Cernușcă-Mițariu a subliniat totodată importanța activității practice în formarea viitorilor medici: “Realitatea medicală este atunci când facem workshopuri. Trebuie să facem suplimentar workshop-uri cu privatul sau cu statul, workshopuri în chirurgie, interdisciplinare, cei din dentară cu cei din generală, să ne internaționalizăm, să aducem din afara țării specialiști. Este prima ediție, dar eu sunt convinsă că vom organiza din nou”. De asemenea, dna. decan a promis că studenții vor avea parte și de un workshop live cu pacienți. ”Dacă astăzi am făcut un workshop interesant, în câteva săptămâni vom face un workshop live cu pacienți, care va fi asigurat de Spitalul Județean. Să veniți toți cu un scop: pacientul să fie bine, noi să ne bucurăm că operăm cu voi, pentru că ”poimâine” vreau să fiu operată de voi și împreună să facem din ce în ce mai mult”, a concluzionat Conf. Univ. dr. Mihaela Cernușcă-Mițariu.workshop
La rândul său, managerul SCJU Sibiu, dr. Vasile Spinean a declarat: ”Cu siguranță, este o mare bucurie atunci când vezi că tinerii vor să contribuie la propria formare și este un demers prin care noi putem doar să vă ajutăm. Cred, cu tărie că le transmitem studenților ce suntem și o să vă dați seama, în timp, că e rezultatul unei experiențe de viață. De doi ani, de când conduc SCJU am participat la multe activități cu studenți și cu rezidenți, cu medici specialiști sau primari și am văzut că la Sibiu există un fond sănătos. Ceea ce  doresc eu activității pe care astăzi o inaugurați împreună cu conducerea Facultății de Medicină, este să aveți cât mai multe ediții și, de ce nu, cei mai mulți să veniți la următoarele ediții ca viitoare cadre didactice, care să contribuie la creșterea actului medical în Sibiu”.
Tematica workshopului este a fost una variată, acesta având atât o parte generală cât și una specializată, derularea sa fiind coordonată de doi studenți,  Valentin Bobeș și Flaviu Florea, voluntari în echipa SSCR. “În prima zi, participanții au învățat cum se îmbracă un halat steril, cum se iau mănușile sterile, urmate de o prezentare de instrumentar chirurgical specific atât chirurgiei generale, cât și chirurgiei dento-alveolare, Apoi au fost prezentate diferite tipuri de noduri. În ultima zi au realizat diferite tipuri de lambouri și extracții dentare. Participanții au lucrat pe pulpe de pui, unde au exersat suturi continue și discontinue, iar în ultima zi au lucrat pe mandibulă de porc și au făcut extracții”. a explicat Valentin Bobeș care si-a manifestat totodată dorința de a organiza din nou acest workshop și în viitor.
Participanții au apreciat efortul organizatoric și consideră astfel de manifestări bine venite:  “Consider că de mult timp era necesar un workshop pentru medicina dentară, mai ales, pe partea acesta chirurgicală în stomatologie. Mă bucur că s-a luat inițiativa acestui proiect”, a spus Flavia Joarză, studentă în anul VI, la Medicină Dentară.

Ultima oră