Activitatea de furnizare a serviciilor de informare și consiliere profesională din cadrul Proiectului Antreprenoriatul în Mediul Rural – O şansă de ocupare s-a finalizat în proporție de 75%. Activitatea s-a desfăşurat și a fost finalizată în zonele rurale din Regiunile Centru, Nord-Vest și Vest.
Activitatea este în curs de desfășurare şi în zonele rurale din Regiunea Sud-Muntenia. Astfel, în primele trei regiuni au luat parte la programele din cadrul activităţii de informare şi consiliere un număr de 752 de persoane din grupul ţintă. Acest total se împarte pe judeţe după cum urmează: 215 persoane în judeţul Sibiu, 265 în judeţul Satu-Mare și 272 în judeţul Hunedoara. În judeţul Teleorman vor fi informați și consiliați până la sfârșitul lunii mai a acestui an alți peste 200 de membrii ai grupului țintă.
Activitatea de furnizare a serviciilor de informare şi consiliere a constat în oferirea de informaţii teoretice şi furnizarea de materiale şi aplicaţii practice, utile în vederea găsirii unui loc de muncă, cum ar fi: identificarea punctelor forte şi punctelor slabe, metode şi tehnici de identificare a locurilor de muncă vacante, modalităţi de abordare a unui potenţial angajator, modalităţi de comportare înainte şi în timpul unui interviu. Acestea au fost realizate în cadru organizat, pe grupe pentru activitatea de informare şi individual în cadrul consilierii.
Activitatea de informare a fost realizată în cadrul întâlnirilor cu membrii grupului ţintă corespunzători fiecărei regiuni, având la bază materialul cuprins în Manualul „Tehnici de căutare activă a unui loc de muncă”. Consilierea s-a realizat având la bază modelul Egan, explorându-se situaţia prezentă, situaţia preferată, stabilirea obiectivelor personale şi paşii care trebuie urmaţi în vederea atingerii acestora. În cadrul consilierii, membrii grupului ţintă au fost ajutaţi să-şi formeze o imagine mai clară despre posibilităţile personale privind alegerea unei meserii.
Pe baza informaţiilor obţinute în cadrul acestei activităţii vor fi demarate următoarele două activități: evaluarea competențelor dobândite în context informale și/sau nonformale pentru persoanele din mediul rural și activitatea de furnizare a programelor de formare profesionala.
Proiectul Antreprenoriatul în Mediul Rural – O şansă de ocupare este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni!”. Derulat în perioada 1 iulie 2010 – 30 iunie 2013, proiectul se înscrie în Axa prioritară 5 – Promovarea măsurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenţie 5.2. – Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă.